5 výletů vlakem s jízdenkou na léto

Pět tipů na výlety vlakem z Prahy do přírody a občas i za pivovarem. S týdenní jízdenkou na léto byla samotná doprava za pár korun, resp. cena do týdenní jízdenky se vrátila už při druhém výletu.

Inspirován článkem od Pavla Ovesného jsem si taky koupil týdenní jízdenku na léto Českých drah.

Za týdenní jízdenku na léto jsem zaplatil 690 Kč (bez IN25 790 Kč) a abych si to cestování užil ještě více, koupil jsem si týdenní doplatek do 1. třídy za 250 Kč. Poté jsem na většinu cest už nedělal rezervace místa (které stojí 35 Kč). Rezervaci doporučuji, ale i do první třídy zvláště v neděli na spojích, které jedou z Moravy či Slovenska.


A tohle jsou moje výlety… Třeba se inspirujete (odkazy na části článku nefungují, sorry, Blogger to asi neumí:-( ).
Ačkoliv jsou prázdniny, všechny trasy byly zcela liduprázdné (až na nádraží a občerstvovací stanice). Počet lidí, které jsem po cestě potkal byl typicky mezi 0-5, takže ideální pro všechny, kteří chtějí vyrazit do přírody bez lidí a přitom chtějí zůstat v ČR.


Vrbno pod Pradědem & okolí + Bruntál + Olomouc

Výlet na 2 dny s noclehem ve Vrbně pod Pradědem.
Cesta:
  • Tam: Praha (6:24) - Olomouc - Bruntál - Milotice nad Opavou - Vrbno pod Pradědem
  • Zpět: Vrbno pod Pradědem - Milotice nad Opavou - Olomouc - Praha (cca 19:30)
Pozn.: úsek Milotice nad Opavou - Vrbno pod Pradědem provozuje GW Train (nikoliv ČD).

Bruntál (na 2 hodiny):

Olomouc (na 2 hodiny):

  • katedrála Sv. Václava
  • velmi pěkná univerzitní kavárna Coffee Library

Vrbno pod Pradědem

Možné cíle:
  • Andělská hora (možno si zkrátit busem a nechat se nahoru vyvézt)
  • vyhlídka Praděd (okruh 4 km)
  • rozhledna na Skalce (po modré)
Levné ubytování, které lze rezervovat přes Booking - Penzion Stavař. Poměr cena/kvalita velmi dobrá 300 Kč/noc se soc. zař. a ledničkou.
Ačkoliv je Vrbno celkem velké, není tam tak moc restaurací. Pizzerie Pomodoro byla OK, má velká zastřešenou zahrádku (ala velký party stan) a když si dáte pizzu o průměru 38 cm nebo větší, máte postaráno i o snídani:-)


Šumperk - Velké Losiny

Cesta:
  • Tam: Praha (odjezd 6:24) - Zábřeh na Moravě - Šumperk
  • Zpět: Velké Losiny - Zábřeh na Moravě - Praha (dojezd cca 21 h)
Mapa: https://mapy.cz/s/3xyMy
Pěkný výlet (18-24 km) přírodou ze Šumperku přes Rejchartice do Velkých Losin.
  • Z Šumperku přes vyhlídku Kokeš. Cesta by se dala t.č. označit heslem “Cesta se v létě neudržuje” = o popadané stromy přes cestu nebyla nouze.
  • V Rejcharticích je v domě obecního úřadu hospůdka U Volskýho Voka. Pivo Holba. Jídelní sortiment: párek, klobása, langoš, utopenec, tlačenka. O víkendu mají od 11 h; v pracovní dny od 15 h.
  • Navíc v Rejcharticích na louce u kostela bylo cca 15 dřevěných andělů (v nadživotní velikosti:-))
  • Z Rejchartic vede několik cest a po cestě tak můžete mít rozhlednu Bukovka nebo jít přes Lesní Balneo (nebo si po cestě na rozhlednu můžete k němu udělat odbočku = tam & zpět + 2 km). Dal jsem oboje a doporučuju rozhlednu.
  • Ve Velkých Losinách je zámek se zámeckým parkem a nedaleko pivovar geniálním názvem Zlosin (a ještě lepším logem, kde ta dvojznačnost je hezky vystižená).
  • Protože všechny spoje zpět měly v Zábřehu cca hodinu čekání, vyzkoušel jsem celkem solidní nádražku, kde točí piva z místního pivovaru Welzl.



Brandýs nad Orlicí - Choceň & Andrův Chlum u Ústí nad Orlicí

Cesta:
  • Praha (7:58) - Choceň - Brandýs nad Orlicí
  • Choceň - Ústí nad Orlicí
  • Ústí nad Orlicí - Praha
Mapa:
V Brandýse n/O je kousek nad náměstím zřícenina hradu, kterou nadšenci opravují. Již od nádraží vedou šipky ke známému přírodnímu bludišti. V Chocni mi z Foursquaru vypadla restaurace Jachta a byla to dobrá volba (velká zahrádka a obsluha, OK jídlo, ceny pražské = jídla v nabídce 160-260 Kč). Bohužel tato trasa je částečně po astaltu a mimo les.
Z Chocně jsem se 1 stanici rychlíkem popovezl do Ústí n/O a vyšel si na kopec Andrlův Chlum. Spletl jsem se, když jsem si myslel, že tentokrát nebudu v lese sám. Byl jsem sám. Možná tam nikdo netrefí. I já tu odbočku ze silnice do kopce na žlutou nejdřív minul. Nahoru všichni jezdí autem/na motorce a pár nadšenců na kole.
Restaurace Hvězda u rozhledny mě potěšila příjemnou obsluhou, která nemá problém s tím, že se jí lidi stále stěhují od stolu ke stolu podle toho, kde je na zahrádce stín:-)
Některé rychlíky zastavují pouze ve stanici Ústí n/O - město, což se mi hodilo a mohl jsem tak seběhnout dolů po modré přímo k nádraží.


Letohrad - Lanšperk - Ústí nad Orlicí

Mapa: https://mapy.cz/s/3xMvc (20 km)
Cesta:
  • Tam: Praha - Letohrad
  • Zpět: Ústí n/O - město - Praha
Start v Letohradě v kavárně na náměstí. Jinak v Letohradě se snaží nabídnout širokou nabídku turistických atrakcí pro všechny věkové skupiny (viz foto). Na modrou se můžete napojit i po průchodu zámeckým parkem.
Odbočku si můžete ještě ke zřícenině hradu Kynšperk.
Zřícenina Lanšperk je zhruba v půli cesty. A jak jsem správně očekával ve všední den byla místní hospoda zavřená. Proto jsem pro občerstvení nepohrdnul pivem z benzínky kousek za Dolní Dobroučí:-)
Tzv. vyhlídková věž Lanšperk připomíná trochu lešení a schody byly redukovány na žebřík (ale velmi stabilní).
Protože jsem pokračoval po modré nevyzkoušel jsem, zda bylo otevřené občerstvení u vlakové zastávky Lanšperk.
Hostinec u Bobše v Černovíru už jsem míjel v době, kdy bylo otevřeno a dali mi pivo - v kraji klasickou Holbu.
Poslední kus cesty jde po cyklostezce těsně podél vlaku. Na druhé straně řeky (Tichá Orlice) bylo vidět sympaticky vypadající vodácké tábořiště Cakle (s občerstvením).


Rokycany - Šťáhlavy - Radyně - Starý Plzenec

Mapa: https://mapy.cz/s/3xZJOv (21 km)
Cesta:
  • Tam: Praha - Rokycany (odjezd 8:30)
  • Zpět: Starý Plzenec - Plzeň hl. n. - Praha (návrat cca 19 h)
Start možný v Rokycanech v nádražce:-)
Ještě v Rokycanech je Minipivovar u Stočesů - ten však měl dopoledne zavřeno.
První půlka výletu je pohodička lesem.
První turistická atrakce je zámek Kozel. Zde není nouze o občerstvení, ale spíše venkovní - kavárna na zámku i restaurace v podzámčí nemají vnitřní prostory - jen zahrádku.
Cesta do Šťáhlav je po asfaltu, ale pěknou alejí. Cestou to můžete vzít přes Dřevěnou kavárnu (na mapách s méně elegantním názvem Kavárna u tenisového kurtu) - je fakt dřevěná a má hezkou zahrádku.
Ve Šťáhlavech nebylo možno minout (alespoň pro některé z nás) pivovar Radouš (který se ale prý bude stěhovat do Druztové, kde je i nyní více piv na čepu). Řekněme, že je autentický. Což přeloženo znamená, že ve dvoře s takovým tím “provozním bordelem” je posezení a natočí vám pivo rovnou z pivovaru. Nečekejte posezení vevnitř ani nic jiného než pivo:)
Dále pokračujeme ke zřícenině hradu Radyně s vyhlídkovou věží (vstupné 40 Kč/dospělý). Odsud už je to jen 2,5 km do Starého Plzence. Zde si ještě můžete vyběhnout k rotundě sv. Petra a Pavla.


Komentáře